Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σε τραγικό αδιέξοδο το Ιερό Κελλί του Αλυπίου

Διαβάζοντας σήμερα μια ανάρτηση στο ιστολόγιο Αγιορείτικες Μνήμες μια επιστολή - έκκληση βοήθειας για το τραγικό αδιέξοδο το Ιερό Κελλίου του Αλυπίου, την αναδημοσιεύω ως το ελάχιστο που μπορώ να κάνω. Ο Θεός βοηθός!



00.jpg
Έλαβα και δημοσιεύω την παρακάτω επιστολή, χωρίς καμμιά παρέμβαση στο κείμενο:
.
Αγαπητέ Αδελφέ Κελλιώτη
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε

Τον περασμένο Μάιο Σας είχα στείλει ένα μέιλ με το θέμα της εκκλήσεως βοηθείας του Αγιορείτικου Ι. Κελλίου Αγ. Αποστόλων - «Αλυπίου» και του γέροντός του π. Χρυσοστόμου.

Σας είχα ρωτήσει τότε τη γνώμη Σας, ως πιο έμπειρου και σ' επαφή με το Αγ. Ορος, αν και κατά πόσο θεωρούσατε την πρόχειρη ιστοσελίδα του ως κάτι το γνήσιο ή κάποια πονηρή προσπάθεια κάποιου (χάκερ?) να αποσπάσει χρήματα από άτομα που θα συγκινούνταν από την έκκληση. 

Μου φαινόταν ιδιαίτερα συγκινητικό το πρόβλημα και η έκκληση του γέροντος μέσω της πρόχειρης αυτής ιστοσελίδας που είχε. Σας θυμίζω ότι (όπως θα δείτε και παρακάτω) μετά από διαβεβαιώσεις κάποιων αρμοδίων φορέων προχώρησε σε αναστήλωση του Ι. Κελλίου η οποία κόστισε 150.000 ευρώ, σύμφωνα και με τη μελέτη που είχε γίνει. 

Οι αρμόδιοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα να χρωστά αυτός το εν λόγω ποσό! Σκέφτηκα έναν άνθρωπο που γίνεται μοναχός για να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό και να ζει με ακτημοσύνη να βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με κολοσσιαία χρέη και πολύ μικρή βοήθεια... πραγματικά δύσκολο... προσωπικά πιστεύω θα έχανα τη γη κάτω απ' τα πόδια μου!

Επειδή ωστόσο δεν έλαβα τότε κάποια απάντηση από Εσάς, παίρνω το θάρρος να Σας ενοχλήσω και πάλι, επειδή στο χρόνο που πέρασε είχα τη δυνατότητα και Ευλογία να επισκεφθώ το Άγιον Όρος και μεταξύ άλλων, να συζητήσω προσωπικά και με τον γ. Χρυσόστομο. 

Διαπίστωσα λοιπόν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι όχι μόνο οξύτατο αλλά και χρονίζον και οι πιστωτές του τον πιέζουν ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό (και ποτέ δεν είναι και σίγουρος κανείς αν θ' αποφασίσουν να φέρουν την υπόθεση σε δικαστήριο με απρόβλεπτες και σίγουρα όχι καλές συνέπειες!). 

Η ιστοσελίδα του, με την πολύ μικρή επισκεψιμότητά της (στην καλύτερη περίπτωση 5 άτομα την ημέρα!), κατάφερε να συγκεντρώσει μετά βίας τα έξοδα που χρειάστηκαν για τη δημιουργία και συντήρησή της και καμμία άλλη βοήθεια δεν προσέφερε! 

Ο ίδιος, επιδεικνύοντας γνήσιο μοναχικό ήθος, δεν κατηγορεί ούτε στο ελάχιστο αυτούς που του δημιουργούν τα προβλήματα. Μέμφεται τον εαυτό του που δεν προέβλεψε την πορεία των γεγονότων πριν αυτά συμβούν και λυπάται ιδιαίτερα που δεν μπορεί να αποδώσει τα χρωστούμενα σ' αυτούς που ανήκουν γιατί όπως λέει κι αυτοί θα τα χρειάζονται για τις δικές τους υποχρεώσεις και τις οικογένειές τους (κάτι που εγώ προσωπικά, πολύ δύσκολα θα μπορούσα να θυμηθώ αν ήμουν στη θέση του!). 

Αν και νέος σχετικά στην ηλικία έχει κάποια προβλήματα υγείας τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω του φλέγοντος αυτού προβλήματος!

Γυρίζοντας στον τόπο διαμονής μου, αποφασισμένος να προωθήσω όσο μπορούσα το μήνυμά του, διαπιστώνω ότι η ιστοσελίδα του δε λειτουργεί πλέον (!!!) και παρά τις υπενθυμίσεις του στο δημιουργό της δε λειτουργεί έως και σήμερα λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων! 

Του ζήτησα λοιπόν και μου έστειλε τα έγγραφα και φωτογραφίες που δημοσίευε και Σας τα στέλνω με την ελπίδα και τη θερμότατη παράκληση όχι απλώς να τα προωθήσετε σε γνωστούς Σας αλλά (με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό Σας) και για να κάνετε κάποια ανάρτηση, αφού εδώ χρειάζονται πλέον δραστικά μέτρα αν πει κανείς ότι θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ την αξία της προσωπικής μας προσευχής ως ουσιαστικού τρόπου βοήθειας)! 

Επίσης, αν θα ήταν δυνατόν, να βάλετε το σύνδεσμο για την ιστοσελίδα του στα δεξιά εκεί που έχετε τις διάφορες προτεινόμενες, με την ελπίδα ότι ίσως κάποια μέρα σύντομα δουλέψει πάλι (εναλλακτικά ίσως το σύνδεσμο για την ανάρτηση που ελπίζω να κάνετε)!

Σκεφθείτε ότι αν ο καθένας μας προσφέρει έστω από 10 ευρώ, το ποσό που θα μαζευτεί θα είναι αρκετά σημαντικό ώστε ν' ανακουφιστούν έστω και προσωρινά αυτοί που το χρειάζονται αλλά και ο εν λόγω πολύπαθος μοναχός. Σκεφθείτε επίσης ότι μάλλον το ποσό αυτό θα είναι και πάλι αρκετά μακριά από το να λύσει το πρόβλημα (γι' αυτό άλλωστε ζητώ να τοποθετηθεί ως υπενθύμιση ο δεσμός
http://www.kelialypiou.gr/www/
ή ο σύνδεσμος για την τυχόν ανάρτηση που θα κάνετε για να το θυμούνται όσοι μπορούν να βοηθήσουν). 

Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα και ανάγκες, αλλά και ότι βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όμως νομίζω ότι κι εσείς καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος και την απόλυτα τραγική θέση του γ. Χρυσοστόμου και ότι με τη βοήθεια αυτή θα προσφέρουμε όχι μόνο στον ίδιο και το ιστορικότατο Ι. Κελλίο, αλλά και στις οικογένειες των ανθρώπων που χρειάζονται τα χρήματα, ενθυμούμενοι πάντοτε και τ'  ότι «ο ελεών πτωχόν, δανείζει Θεώ» (Παροιμ. 19, 17)!
Για όποιον θέλει να επιβεβαιώσει την αλήθεια των γραφομένων μου και τη γνησιότητα των εγγράφων, αρκεί ένα τηλεφώνημα στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου
όπου μπορούν να επιβεβαιωθούν τα πάντα αλλά και να έρθει κανείς σε επικοινωνία με τον ίδιο το γέροντα Χρυσόστομο.
Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το χρόνο Σας και ειλικρινά Συγγνώμη που Σας κούρασα. Εύχομαι οι Άγιοι Απόστολοι προστάτες του Ι. Κελλίου Αλυπίου να πρεσβεύουν στον Κύριο για όλους μας.

(Ακολουθούν τα πλήρη στοιχεία του επιστολογράφου)


Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Ι. Κ. Αγίων Αποστόλων - Αλυπίου
http://www.kelialypiou.gr





01.jpg




02.jpg




03.jpg




04.jpg




05.jpg




06.jpg




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου