Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Καλή Πρωτοχρονιά!






Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2010
Χρόνια Πολλά
Χαρά, Υγεία, Ευτυχία για όλον τον κόσμο!

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

 

Λόγω της έκτακτης επικαιρότητας και της σπουδαιότητας του θέματος, διακόπτουμε την περιήγησή μας και αναδημοσιεύουμε την παρακάτω διακύρηξη σαν την έμπρακτη υποστήριξη μας και υπογραφή μας για την διενέργεια  δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.

 

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ,

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΡΟΣ:
- Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως.
- Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
- Την Εθνική Αντιπροσωπεία.
- Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.
- Κάθε αρμόδια δικαστική αρχή.


ΚΟΙΝ:
- Την Ιεραρχία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
- Τις Νομαρχίες και Δήμους
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Εθνικές Αντιπροσωπείες των χωρών
μελών της Ε.Ε


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ:
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.


1.1 Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την παραχώρηση μαζικά, της Ελληνικής Ιθαγένειας και του δικαιώματος Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι ,σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, δεν αποτελεί προϊόν της θέλησης, του ελληνικού Λαού.

1.2 . Η πολιτική αυτή δεν παρουσιάστηκε στους Έλληνες πολίτες, προεκλογικά, ούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, ούτε στις δημόσιες συγκεντρώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Βρισκόταν «κρυμμένη», με ασαφή διατύπωση , στα «ψιλά γράμματα», του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

1.3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η σπουδή, με την οποία η κυβέρνηση, σπεύδει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προς τις οργανώσεις των αλλοδαπών και τις διεθνείς ΜΚΟ, δεσμεύεις τις οποίες απέκρυψε προεκλογικά από τον Ελληνικό Λαό, υιοθετώντας ένα εμφανέστατα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο καταστρατηγεί και την ευρωπαϊκή συνθήκη για το Μεταναστευτικό, του Οκτώβριου του 2008, που αντιτίθεται στις μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών.

1.4. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η «άνεση»,με την οποία η κυβέρνηση εισάγει διατάξεις που παραβιάζουν το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της χώρας. «Το άρθρο 5 §2 του Συντάγματος, λέει ότι: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους , χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων ». Δεν λέει πουθενά , ότι αποκτούν πολιτικά δικαιώματα και ελληνική ιθαγένεια, όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του ελληνικού λαού και του ελληνικού Έθνους. Δεν υπάρχουν υπέρ των λαθρομεταναστών και των παιδιών τους.


1.5. Πιστεύουμε ότι ,το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα αυξήσει και θα πολλαπλασιάσει, την άφιξη των λαθρομεταναστών στη χώρα μας, διογκώνοντας, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που ήδη έχει προκαλέσει, η μαζική άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών τα τελευταία χρόνια. Οι λαθρομετανάστες είναι ήδη πάρα πολλοί , και κάθε μέρα έρχονται περισσότεροι, συμπιέζοντας τους μισθούς, αυξάνοντας την ανεργία, και τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η ανεξέλεγκτη εισβολή συνιστά απειλή για τη ζωή ημών και των παιδιών μας, καθώς εμφανίζονται νέα ή άγνωστα μέχρι τούδε νοσήματα ή ιοί, και επανεμφανίζονται ασθένειες που εθεωρούντο ως εκλιπούσες.(Όπως η φυματίωση).

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
2.1. Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την εξίσωση και εξομοίωση των Ποντίων με τους λαθρομετανάστες και των Βορειοηπειρωτών με τους Αλβανούς, την οποία εισάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο της . Το θεωρούμε πλήρη εξευτελισμό, του ελληνικού Έθνους. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται οι Έλληνες παλιννοστούντες στην Πατρίδα, ως προκάλυμμα , για να παραχωρηθεί το δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στους λαθρομετανάστες.

2.2. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο, να παραχωρείται η ελληνική ιθαγένεια, σε παιδιά αλλοδαπών, και να μετατρέπονται οι Έλληνες Ομογενείς ,σε μετανάστες. Ζητούμε την άμεση παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, στους Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες , οι οποίοι είναι Έλληνες . Απαιτούμε την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς της Διασποράς.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
3.1.Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των λαθρομεταναστών, και στα παιδιά απροσδιορίστου εθνικότητας .Τα παιδιά αυτά δεν είναι Έλληνες και δεν μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

3.2.Τα παιδιά αυτά μπορούν ,εάν έχουν, τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, ( δεκαετή μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα), να ζητήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Μέχρι τότε, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορούν να έχουν το καθεστώς, του «επί μακρόν διαμένοντος».

3.3. Είμαστε αντίθετοι στην καταχρηστική και ανεξέλεγκτη παραχώρηση του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος», προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη μεταχρονολόγηση του προβλήματος, με στόχο την προσωρινή μόνο αναβολή των μαζικών και ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων. Για την παραχώρηση της ιδιότητας του "επί μακρόν διαμένοντος", θα πρέπει η κάθε μια περίπτωση να κρίνεται προσωπικά και να συνεκτιμώνται κριτήρια.(επαγγελματική δραστηριότητα, παραβατικό παρελθόν κλπ,). Και φυσικά να παραχωρείται σε ποσοστό που δεν θα αλλοιώνει δραστικά την κοινωνική σύνθεση του τόπου διαμονής τους. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε ποσοστό, τον μέσο όρο των 23 χωρών μελών της Ε.Ε. που δεν ήταν αποικιοκρατικές δυνάμεις. (Με εξαίρεση δηλαδή, της Γαλλίας , της Μεγάλης Βρετανίας, της Πορτογαλίας, και της Ισπανίας).

3.4. Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην παραχώρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, στα παιδιά των λαθρομεταναστών και στα παιδιά απροσδιορίστου εθνικότητας, διότι ανοίγει το δρόμο σε δεύτερο χρόνο, για την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας στους αγνώστου ταυτότητας, προέλευσης και ποινικού παρελθόντος γονείς τους. Διότι οι γονείς του «Ελληνος», θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιθαγένεια του παιδιού τους.

3.5. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει η αοριστία των διατάξεων το νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση. Το κριτήριο της φοίτησης σε ελληνικό σχολείο είναι απολύτως απαράδεκτο. Η ελληνική ιθαγένεια δεν συνδέεται με το σχολείο. Στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα εισέρχονται στη χώρα μας, ως απροσδιορίστου εθνικότητας, θα φοιτούν τρία χρόνια σε ελληνικό σχολείο, και θα αποκτούν αυτομάτως την «ελληνική ιθαγένεια».

3.6. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει το ότι δεν προβλέπονται λόγοι εξαιρέσεων από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου . Με τον τρόπο αυτό, τα «αλβανόπουλα», που συνελήφθησαν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου, τα «αλβανόπουλα» που έκαιγαν την ελληνική σημαία , θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Τα «αλβανόπουλα», στα Καλύβια, που πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, και μαχαίρωναν και απειλούσαν τους Έλληνες συμμαθητές τους, θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
4.1.Είμαστε απολύτως αντίθετοι με την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στους παράνομους και παρανόμως νομιμοποιηθέντας ( λαθρο)μετανάστες. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επίσημες μουσουλμανικές και μειονοτικές κοινότητες στην καρδιά όλων των ελληνικών πόλεων. Το επόμενο βήμα θα είναι η μουσουλμανοποίηση της γειτονιάς, η γκετοποίηση της καθημερινότητας, και η εκρηκτική εκδήλωση προβλημάτων "διαπολιτισμικής" συμβίωσης, μέσα στην απόλυτη ανομοιογένεια που δεν "νομιμοποιείται" με σχέδια νόμου τα οποία αποθρασύνουν τον εισβολέα.

4.2. Η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους λαθρομετανάστες είναι απολύτως αντισυνταγματική. Το δικαίωμα ψήφου δεν είναι ατομικό δικαίωμα. Δεν παζαρεύεται με κανέναν. Δεν εκχωρείται ανεξέλεγκτα στον "φυτευτό" μουσουλμάνο εισβολέα.

4.3.Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι γηγενείς , ούτε Έλληνες για να δικαιούνται πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία τους στερήθηκαν. Έχουν πολιτικά δικαιώματα στην πατρίδα τους. Η παρουσία τους στη χώρα μας προέκυψε ξαφνικά, αναπάντεχα, πρόσφατα, και συνιστά πρόβλημα ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΚΑΤΟΧΗΣ, και ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ ΑΛΩΣΗΣ της Ελληνικής κοινωνίας.

4.4 Πιστεύουμε ότι, όλοι είμαστε ίσοι σαν άνθρωποι. Δεν είμαστε όμως ίσοι σαν πολίτες. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, και σε άλλες χώρες. Η παραχώρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, θα δημιουργήσει τεράστιους πολιτικούς κινδύνους, για την πατρίδα μας , και την εθνική ανεξαρτησία. Η εγγραφή των Αλβανών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στην Ήπειρο, θα δημιουργήσει την πολιτική βάση, για την διεκδίκηση της Μεγάλης Αλβανίας. Η κυβέρνηση απερίσκεπτα δημιουργεί το ελληνικό Κόσσοβο. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

4.5. Η εγγραφή των Αλβανών και χιλιάδων Ασιατών μουσουλμάνων σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, θα δημιουργήσει την πολιτική βάση για την απόσπαση των νησιών αυτών, με τη θέληση του πληθυσμού τους, από την Ελλάδα και την παραχώρησή τους στην Τουρκία. Η κυβέρνηση απερίσκεπτα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απόσπαση εδαφών από την Ελλάδα. Η εγγραφή των λαθρομεταναστών σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις στη Θράκη δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». Για λόγους ύψιστης εθνικής σημασίας επιβάλλεται όχι η νομιμοποίηση αλλά η άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

4.6. Ζητούμε να παραχωρηθεί το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, στους μετανάστες από την Ε.Ε., με εξαίρεση των μεταναστών από την Βουλγαρία,. (Για τους δήμους και τις κοινότητες της βορείου Ελλάδος).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
5.1 Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας των λαθρομεταναστών, επιτυγχάνεται με την εισαγωγή νομοθεσίας που τιμωρεί αυτούς που τους εκμεταλλεύονται, και όχι με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ξαφνικά δεν έγιναν «ανθρωπιστές», οι τοκογλύφοι, οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες , οι βιομήχανοι και οι μαφιόζοι, που εκμεταλλεύονται αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους και εμάς .

5.2. Για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών, απαιτούμε την άμεση ψήφιση από την ελληνική βουλή, ως εθνικού νόμου, της Οδηγίας που ψήφισε καταρχήν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για την ποινικοποίηση της εκμετάλλευσης από τους εργοδότες των λαθρομεταναστών.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
6.1. Η ιστορία απέδειξε ότι οι «πολυ-πολιτισμικές» κοινωνίες μπορούν να υπάρξουν ειρηνικώς, μόνο υπό συνθήκες αυταρχικών καθεστώτων.

6.2 . Η κυβέρνηση, χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Λαού, προωθεί το πρότυπο μιας «Ανοιχτής Κοινωνίας», όπου δεν υπάρχει «κοινωνία», αλλά μόνον άτομα, δεν υπάρχουν τάξεις, έθνος, λαός, υπάρχει μόνο «πληθυσμός», δεν υπάρχουν συλλογικά δικαιώματα, αλλά μόνο ατομικά, και ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Όπου δεν θα υπάρχει «πόλη», παρά μόνο «πολίτες».

ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.

ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟΤΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΒΙΑΙΩΣ.

ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥΣ» ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕ ΘΑ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΑΟΣ ΜΠΕΝΕΤΟΝ


ΟΝΟΜ/ΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ E-MAIL ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ -ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Εκτυπώνουμε το κείμενο από τα blogs που στηρίζουν την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, και το χρησιμοποιούμε για τη συγκέντρωση υπογραφών. Περιέχει αναλυτικά επιχειρήματα. Απευθυνόμαστε στη λογική των συνομιλητών μας. ΔΕΝ τους μιλάμε με πάθος. Εάν είχαν «καταλάβει» θα μας έψαχναν αυτοί. Θέλει υπομονή. Εμείς λέμε την αλήθεια. Η κυβέρνηση λέει ψέματα. Δίνουμε βάρος στους ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ή έκαναν ΑΠΟΧΗ. Δεν χάνουμε τον καιρό μας με ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ.

2. Το κείμενο αυτό μπορεί να αναπαράγεται και να χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση υπογραφών σε κάθε γωνία της Ελλάδας και ανάμεσα στους Ελληνες του εξωτερικού. Οι υπογραφές μπορούν να συγκεντρώνονται και με ηλεκτρονικό τρόπο από κάποιον που είναι δύσκολη προσωρινά η προσωπική επαφή.

3. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΑ MAIL ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΦΑΚΕΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ.

4. Καλό είναι αυτή η διαδικασία για να είναι αποτελεσματική και ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξής της, να μην αφεθεί στην τύχη της. Για το λόγο αυτό προτείνουμε: Οι συγκεντρωμένες υπογραφές να αποστέλλονται καθημερινά με mails, στα mail της Επιτροπής που έχετε στη διάθεσή σας, ενώ τα πρωτότυπα να φυλάσσονται , για να παραδοθούν συγκεντρωμένα, στα γραφεία της Επιτροπής.

5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4000.Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 60.000 ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ .

ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 21. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ. Ο ΕΝΑΣ ΓΙΝΕΤΕ ΔΕΚΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΤΤΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΕΙΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
28-12-2009

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Καρυές - Πρωτάτο - Άξιον Εστίν

Καρυές


Η απόσταση μου φάνηκε πιο κοντά από ότι θυμόμουν από τις άλλες φορές. Τα δεκαπέντε χρόνια που περάσανε από την προηγούμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος βάλανε το χεράκι τους (ή μάλλον πολλά εργατικά χέρια), ώστε και οι αποστάσεις να μικρύνουν ακόμη και στις Καρυές.

Ο παλιός πλακόστρωτος δρόμος που θυμόμουν έχει διαπλατυνθεί και τσιμεντοστρωθεί. Δεξιά του δρόμου έχει διανοιχθεί και περιφραχθεί μια αρκετά μεγάλη έκταση που χρησιμεύει για την στάθμευση και επισκευή των διαφόρων οχημάτων που εξυπηρετούν εδώ στο Άγιον Όρος.

Αριστερά λίγο πιο κάτω, ακριβώς στην συμβολή του δρόμου μας με αυτόν που κατηφορίζει από τις Καρυές με κατεύθυνση βορειοδυτικά έχει υψωθεί ένα καινούργιο διώροφο κτήριο που ανήκει στην Ι. Μ. Δοχειαρίου.
Είναι στα τελειώματα και δύο – τρεις καλόγεροι στρώνουν πλάκες στον περιαύλιο χώρο του. Οι γνωστοί υποτακτικοί κοινοβιάτες Δοχειαρίτες πατέρες με τα φθαρμένα ζωστικά της δουλειάς και τις ασκητικές, δραστήριες μορφές.

Εργασία για καταπολέμηση και χαλιναγώγηση της σάρκας και διαρκής η ευχή του Κυρίου μας --Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με-- στον νου, για να γίνει συνήθεια. Γιατί ότι γίνεται συνήθεια στον άνθρωπο, αυτό ο άνθρωπος το εκτελεί πρόθυμα και χωρίς κόπο. Και προκειμένου να δώσουμε χώρο σε άλλες συνήθειες “μη ωφέλιμες”, καλύτερα να συνηθίσουμε στην “αέναην προσευχήν”, την συνεχή επίκληση της ευχής στο μυαλό μας.

Συγχαρητήρια στην Ι. Μ. Δοχειαρίου για το καλαίσθητο κτήριο που πρόσθεσε στις Καρυές, που αν δεν ξέρεις ότι είναι κτίσμα του 2009 θα νομίζεις ότι είναι κάποιο αριστοτεχνικά αναπαλαιωμένο. Βέβαια τα δεκαπέντε χρόνια που περάσανε από την προηγούμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος βάλανε το χεράκι τους (και άλλα πολλά εργατικά χέρια), ώστε οι Καρυές πλέον να γυαλίζουν εξωτερικά και να θυμίζουν αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς.

Το λεωφορείο μας σταματάει στην άκρη της πλατείας και αποβιβαζόμαστε για να επιβιβαστούμε σε κάποια άλλα μικρά λεωφορειάκια που περιμένουν παρατεταγμένα δεξιά για να μεταφέρουν τους προσκυνητές προς τα διάφορα μοναστήρια.

Αριστερά τα μαγαζάκια που πουλάνε σχεδόν τα πάντα, ανακαινισμένα και τακτοποιημένα και αυτά. Μια πηγή σε καλωσορίζει και σε προσκαλεί να πιεις από το καθαρό, δροσερό νερό της.

Αρκετή κίνηση, προσκυνητές, καλόγεροι, εργάτες, 'Ελληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί, οι μαθητές ενός Σέρβικου σχολείου, κάποιοι Ευρωπαίοι σίγουρα, αγροτικά διπλοκάμπινα και τζιπ κάθε είδους...

Η όλη εικόνα, μια εικαστική απόδοση ορθόδοξης συμπροσευχής μεταξύ χριστιανών διαφόρων εθνικοτήτων, με όλα τα καλά και τα άσχημα που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι! Σίγουρα όμως έχω δει καλύτερες, πιο ήρεμες τέτοιες εικόνες στο παρελθόν!


Πρωτάτο - Άξιον Εστίν


Πιο κάτω αρχίζει ο δρόμος για το Πρωτάτο. Το Πρωτάτο των Καρυών, δηλ. το καθολικό των Καρυών που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ο αρχαιότερος ναός του Αγίου Όρους. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα "Άξιον εστίν".

Αυτή η εικόνα βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι' αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα το λένε το “Άξιον εστίν”. Την μετέφεραν στο Πρωτάτο δε, λόγω ενός θαύματος που έγινε ενώ ο γέροντας του κελιού απουσίαζε σε μια αγρυπνία στο Πρωτάτο.

Ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελί, φιλοξένησε κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό. Μαζί οι δύο μοναχοί έψαλλαν την ακολουθία του όρθρου της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν τους θεομητορικούς στίχους της θ' ωδής του κανόνα (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον..."), ο υποτακτικός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας έψαλλε "Την Τιμιωτέραν", το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή.


Ο άγνωστος μοναχός όμως άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή το άγνωστο προοίμιο “Άξιον εστίν ως αληθώς...”, το οποίο προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό στον υποτακτικό ώστε αργότερα να το ζητήσει και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός.

Επειδή όμως δε βρέθηκε χαρτί και μελάνι μέσα στο κελί, ο άγνωστος εκείνος μοναχός που ήταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ, χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και είπε ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους ορθοδόξους και έγινε άφαντος.

Έτσι λοιπόν η εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος “Άξιον εστίν ως αληθώς...”, μεταφέρθηκε στο Πρωτάτο και καθιερώθηκε να γίνεται ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου.






Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα





Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα

Χαρά και Υγεία, Ειρήνη και Ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Σήμερα γεννήθηκε το Φώς του κόσμου. Ας μην μείνουμε κι' άλλο στο σκοτάδι. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αναστροφή από τα πάθη μας και καινούργια αρχή στην προσπάθειά μας να ζήσουμε χρηστά. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη!

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Μια μέρα ακόμη για την Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού






Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2010


Ελάτε προς με όλοι οι κοπιόντες και πεφορτισμένοι κα' γω αναπαύσω υμάς!

Εγώ γιατί ακόμη δεν πήγα προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, για να βρώ ανάπαυση και νομίζω ότι θα τα κάνω όλα μόνος μου;

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού






Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2010


Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός αν και "βασιλεύς των βασιλέων" γεννήθηκε στο πιό ταπεινό και λιτό μέρος. Η μετέπειτα ζωή Του ήταν και αυτή πρότυπο ταπείνωσης, υπακοής και προσφοράς.

Αν θέλω να λέγομαι χριστιανός, πρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμά Του και σύμφωνα με τις δυνάμεις μου να ταπεινώνω τον εαυτό μου, να υπακούω στον Θεό Πατέρα και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2010







Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2010


Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός σε τρείς μέρες θα γεννηθεί και θα είναι κοντά μας, δείχνοντας μας τον δρόμο της σωτηρίας ακόμη μιά φορά.

Ας προσπαθήσω να μην τον ξανασταυρώσω σε τρείς μήνες όπως κάνω κάθε χρόνο!

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Δάφνη - Ι. Μ. Ξηροποτάμου - Καρυές


Δάφνη


Προσπεράσαμε το καφενείο – εστιατόριο στα δεξιά μας, γεμάτο από προσκυνητές με τις αποσκευές δίπλα τους, έτοιμους να φύγουν. Πιο κάτω το Ταχυδρομείο, το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο.

Εκεί μπροστά νάτα και τα λεωφορεία μας! Επιβιβαστήκαμε και ο οδηγός -μάλλον Ρουμάνος όπως και ο εισπράκτορας- μας έριξε μια ματιά, έβαλε μπρός την μηχανή και ξεκινήσαμε.

Ο δρόμος ανηφορικός, χωματόδρομος και κακοτράχαλος, με το ήλιο να σε χτυπάει στο κεφάλι το καλοκαίρι και τον χειμώνα να σε δέρνει ο άνεμος.

Λες και η φύση να συμμάχησε με τον αντίπαλο, και να μην σε αφήνει να κάνεις κάποιο βήμα χωρίς αρκετή προσπάθεια. Σαν την στενή και τεθλιμμένη οδό που οδηγεί στην σωτηρία!



Ο δρόμος Δάφνη - Καρυές


Βέβαια, όταν για πρώτη φορά γύρω στο 1960 άνοιξαν αυτόν τον δρόμο που συνδέει την Δάφνη με τις Καρυές, για να περάσει ο τότε βασιλιάς που είχε έρθει για τον εορτασμό για τα χίλια χρόνια του Αγίου Όρους, σίγουρα κάποιοι γεροντάδες δεν θα το είδαν με καλό μάτι. 

«Μετά από χίλια χρόνια θα πήγαινε κάποιος από την Δάφνη στις Καρυές, όχι με τα πόδια ή έστω στην πλάτη κάποιου υποζυγίου, αλλά με αυτοκίνητο

Όπως και να ‘χει όμως, οι καιροί αλλάζουνε και τα αυτοκίνητα πλήθυναν στο Άγιον Όρος, λες και ευλογήθηκαν και αυτά από τον τόπο. Έτσι λοιπόν, κάποιες στροφές και κάποια απότομα σημεία έχουν πλέον πλακοστρωθεί καλαίσθητα χωρίς να αλλοιώνουν το περιβάλλον, ή τσιμεντοστρωθεί για μεγαλύτερη ευκολία, γκριζάροντας όμως το έδαφος και θυμίζοντας σε όλους μας ότι στο Άγιον Όρος θα βρεις το «καλύτερο και το χειρότερο».



Ι. Μ. Ξηροποτάμου


Το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε είναι η Ι. Μ. Ξηροποτάμου, 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, σε περίβλεπτη και περίοπτη θέση. Εδώ φυλάσσονται δύο τεµάχια Τίµιου Ξύλου από τον σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στον κόσµο και έχουν και τις τρύπες από τα καρφιά της σταυρώσεως.

Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες τιμώνται στο καθολικό της μονής, με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών στην πανήγυρη του μοναστηριού και με κάποια θαυματουργική παράδοση συνδεδεμένη με αυτήν την ημέρα.

Συνεχίζοντας την ανάβαση προς τις Καρυές, από κάποιες στροφές του δρόμου φαίνονται η Ι. Μ. Ξηροποτάμου, η Δάφνη και η θάλασσα από ψηλά, σαν να τις βλέπεις από αεροπλάνο σε χαμηλή πτήση. Αν έχεις καιρό να αντικρίσεις τέτοιο τοπίο, δεν σταματάς να το θαυμάζεις!

Η βλάστηση άγρια, σχεδόν παρθένα γύρω μας! Καστανιές ως επί το πλείστον αλλά και πάρα πολλά άλλα είδη (γύρω στα 2.000 είδη δένδρων, φυτών και βοτάνων υπάρχουν στο Άγιον Όρος).

Ανεβαίνουμε την νοτιοδυτική πλευρά του βουνού με προορισμό ένα πέρασμα, για να κατηφορίσουμε στην βορειοδυτική πλευρά που βρίσκονται οι Καρυές. Που και που κάποια δρομάκια διασταυρώνονται με τον «κεντρικό» δρόμο, οδηγώντας σε κάποιο μοναστήρι στην βόρεια πλευρά ή σε κάποια σκήτη.


Καρυές


Πλησιάσαμε σιγά – σιγά στον προορισμό μας και η ανηφόρα τελείωσε. Το λεωφορείο μας έχοντας πιο εύκολο έργο τώρα, σαν να απολαμβάνει και αυτό μαζί με μας την θέα που έχουμε κατηφορίζοντας προς τις Καρυές.

Μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά, διάσπαρτα βλέπεις καμπαναριά, σκεπές από εκκλησίες και κελιά, άλλες με κόκκινα κεραμίδια, άλλες με πέτρινες πλάκες δίνοντας σου μια γιορτινή αίσθηση, σαν να θυμάσαι κάτι που το είχες ξεχάσει από καιρό και τώρα σε γεμίζει γλυκές αναμνήσεις.

Πιο κάτω, δεξιά και αριστερά του δρόμου, συναντάμε πλέον διάφορα κελιά, άλλα ανακαινισμένα εκ βάθρων και άλλα σε πείσμα των καιρών διατηρώντας με κάποια μερεμέτια την αρχική τους όψη αλλά με αξιοπρέπεια υπερήλικα.

Όπως και να είναι η αναστήλωση του Αγίου Όρους δεν περιορίστηκε μόνον στα μοναστήρια, αλλά επεκτάθηκε και στις σκήτες και στα κελιά.



Είμαστε πολύ κοντά στις Καρυές πλέον και ξεπροβάλλει μπροστά μας η Ι. Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (τo λεγόμενο Σεράϊ) με την Εκκλησιαστική Σχολή, όπου εκτός των άλλων, εδώ φοίτησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς, ο Ισαπόστολος.

Στο κέντρο της σκήτης ξεχωρίζει η μεγαλύτερη εκκλησία του Αγίου Όρους με τους χρυσούς σταυρούς στους θόλους της, με την ρώσικη τεχνοτροπία και μεγαλοπρέπεια, καθώς η οικοδόμηση ολόκληρης της σκήτης είχε χρηματοδοτηθεί από κάποιο Ρώσο τσάρο.

Διακόσια μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η πλατεία των Καρυών.





Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ι.Μ. Ξενοφώντος - Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος - Δάφνη



Ι.Μ. Ξενοφώντος


Το «Άξιον Εστίν» συνέχισε το ταξίδι του και πλησίασε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. Στην απλωταριά του αρχονταρικιού της  Ι.Μ. Ξενοφώντος είναι μαζεμένοι κάποιοι προσκυνητές που παρακολουθούν το καράβι να πιάνει στον αρσανά σαν κάτι πολύ περίεργο, καθώς ζαλισμένοι από την πρωτοφανή για τους περισσότερους ησυχία, η άφιξη του ήταν κάτι που έσπαζε την μονοτονία και έδινε τροφή για τα μάτια τους που μέχρι προ ολίγου έβλεπαν μόνο το απαλό κυματισμό της θάλασσας μπροστά τους.


Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος



Μόλις περάσαμε τον επόμενο κάβο, η Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος, το ρώσικο όπως λέμε, με τα επιβλητικά εξαώροφα κτίσματα κοντά στην ακτή και της ρώσικης τεχνοτροπίας τρούλους βαμμένους σε πράσινο χρώμα φάνηκε σε μικρή απόσταση.

Αυτό που δεν φάνηκε είναι η τεράστια καμπάνα που φιλοξενείται μέσα στο καμπαναριό, δώρο κάποιου ευσεβή τσάρου του προπερασμένου αιώνα.

Η δίδυμη της καμπάνα όμως, φιλοξενείται κάπου στον βυθό της θάλασσας ανάμεσα στην Οδησσό και το Άγιον Όρος, --καθότι το καράβι εκείνης της εποχής που την μετέφερε πέφτοντας σε θαλασσοταραχή και από το μεγάλο βάρος της καμπάνας βούλιαξε-- και μάλλον της έχει μείνει το παράπονο ότι δεν ακούστηκε και η δικιά της μελωδική φωνή στο μισό Άγιον Όρος όπως όταν σημαίνει η αδελφή της.



Δάφνη 


Λίγο πιο κάτω φαίνεται η Ι. Μ. Ξηροποτάμου σκαρφαλωμένη στην πλάγιά. Πολύ κοντά είναι πλέον η πολύβουη Δάφνη, το επίνειο του Άγιου Όρους που συναγωνίζεται σε κίνηση οποιοδήποτε λιμανάκι κάποιου μικρού νησιού.


Θυμάμαι το 1983 που ήρθα πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, στην προκυμαία της Δάφνης υπήρχαν δύο καλόγεροι, τρείς κοσμικοί, ένας σκύλος ξαπλωμένος σε μια σκιά και κάμποσες αδύνατες γάτες που τριγυρνούσαν ψάχνοντας να βρούνε να φάνε κάτι ανάμεσα στα παλιά ερειπωμένα κτίρια.

Από ένα μαγαζάκι που πουλούσε διάφορες προμήθειες, το οποίο υπάρχει ακόμη, κάποιος καλλίφωνος ψάλτης, μαγνητοφωνημένος, στόλιζε την ησυχία σε ήχο πλάγιο, δίνοντας σου την εντύπωση ότι πρόκειται να αποβιβαστείς στον Παράδεισο. Βέβαια είχε τόσο «πολύ κόσμο» η Δάφνη γιατί έπιανε το τότε ξύλινο καΐκι. Τις άλλες ώρες της ημέρας ήταν έρημη.

Τώρα πια η κίνηση δεν σταματάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθώς δύο ταχύπλοα και ένα καράβι μεταφέρουν τους προσκυνητές και τους εργάτες –ένας από αυτούς είμαι και εγώ-- μέχρι το μεσημέρι, και μετά όλο και κάποιο ναυλωμένο μικρό φέρρυ φορτωμένο με φορτηγά γεμάτα υλικά και διάφορα άλλα μηχανήματα θα πιάσει στην Δάφνη, για να ενισχύσει την γενική ανοικοδόμηση και συντήρηση των κτισμάτων του Άγιου Όρους.



Με την βοήθεια της Παναγίας πιάσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα στην Δάφνη, γιατί παρά τα σύγχρονα μέσα και τις βελτιώσεις του μικρού λιμανιού, το να πιάσει στην Δάφνη κάποιο πλεούμενο αποτελεί πρόκληση για κάθε έμπειρο καπετάνιο.

Αποβιβαστήκαμε, και στην συνέχεια σπρώχνοντας και σπρωχνόμενοι(!) κατευθυνθήκαμε προς τα δύο λεωφορεία, που μας περίμεναν για να μας μεταφέρουν στις Καρυές.

Παλαιά αλλά με κάποιο υποτυπώδη κλιματισμό, πρόσθεταν και αυτά στον εκσυγχρονισμό του Άγιου Όρους.

Καμία σύγκριση βεβαίως με εκείνα τα αρχαία λεωφορεία που θυμάμαι, με τα παράθυρα μισάνοιχτα και την σκόνη να κυκλοφορεί ανενόχλητη σ'όλη την διαδρομή, σαν μια πρώτη γεύση των ανέσεων που θα απολαμβάναμε.